Vuurwerk zorgt elk jaar voor prachtige shows, maar voor veel honden betekent het angst en stress. Als baasje wil je natuurlijk het beste voor je hond, vooral tijdens Oud en Nieuw of andere festiviteiten met knallers en lichtflitsen, wat tegenwoordig zich het hele jaar gebeurt. Honden met vuurwerkangst kunnen verschillende reacties vertonen, zoals trillen, verstoppen, blaffen of zelfs proberen te ontsnappen. Wat kun je doen om je viervoeter te helpen? Hier zijn enkele tips en adviezen.
Herken de symptomen van vuurwerkangst
Het begint met het herkennen van de signalen. Honden met vuurwerkangst kunnen:
• Onrustig heen en weer lopen.
• Zich verstoppen onder meubels of in hoeken.
• Hard hijgen, lip aflikken (tongelen), geeuwen.
• Trillen
• Niet willen eten of buiten ontlasten.
• Continue alert of zijn hoede zijn.
• Overmatig blaffen of janken.
• De behoefte voelen om te vluchten
Elk gedrag hierboven is een indicatie dat je hond zich niet op zijn gemak voelt en hulp nodig heeft.
Als je hond niet alleen bang is voor vuurwerk, maar ook voor andere harde geluiden zoals onweer, sirenes of vallende voorwerpen, is het juist van belang om je viervoeter te ondersteunen. Angst voor harde geluiden komt vaak voort uit onzekerheid, een negatieve ervaring of een gevoel van oncontroleerbaarheid. Veel honden zijn zelfs erfelijk belast!
Hoe kun je vuurwerkangst verminderen bij je hond? Hier vindt je 10 tips!
Creëer een veilige plek: Richt een rustige en comfortabele ruimte in waar je hond zich kan terugtrekken. Gebruik bijvoorbeeld een bench met dekens of een vertrouwde mand. Heeft jouw hond al een voorkeur? Ga daar dan in mee, dat is zijn veilige plek! Dwing hem vooral niet!
Blokkeer harde geluiden: Sluit ramen, gordijnen en deuren om de knallen te dempen. Zet de televisie of radio aan met rustgevende muziek. Ook geluid wat eentonig is helpt goed om te overstemmen, zoals bijvoorbeeld de wasemkap of een ventilator.
Blijf zelf kalm: Honden voelen de emoties van hun baasjes aan. Als jij rustig blijft, helpt dit jouw hond om ook minder angstig te zijn. Als hij lekker tegen je aan wil liggen, dan mag dat. Angst is een emotie en geen gedrag. Gedrag kan je belonen, de angst niet.
Desensibilisatie en geluidsherkenning: Help je hond wennen aan harde geluiden door gebruik te maken van een gestructureerde desensibilisatie- en contraconditioneringstraining:
Stap 1: Speel op een laag volume opnames van geluiden waar je hond bang voor is, bijvoorbeeld onweer of sirenes.
Stap 2: Beloon je hond met een traktatie of positieve aandacht wanneer hij kalm blijft. Hou ze vooral in beweging, dat gaat namelijk niet samen met de emotie angst.
Stap 3: Verhoog het volume geleidelijk over meerdere sessies, maar let op dat je hond niet de bovenstaande stresssignalen gaat vertonen. Blijf onder die drempel!
Begin ruim van tevoren met het trainen van je hond door geluiden van vuurwerk zachtjes af te spelen en deze geleidelijk op te bouwen. Trillingen, geur en lichtflitsen kunnen een rol spelen bij de angst van je hond. Deze factoren dien je dan ook toe te voegen aan je training. Beloon kalm gedrag met traktaties.
Wandel zo veel mogelijk in gebieden waar weinig vuurwerk wordt afgestoken, zoals op het strand of in het bos. Daar doe je lange wandeling van die dag.
Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar die de angst van je hond kunnen verminderen:
• Kalmeringsvesten of Thundershirts: Deze geven een zachte druk op het lichaam van je hond, wat een rustgevend effect heeft.
• Feromonen: Verdamper of spray met feromonen kan je hond een gevoel van veiligheid geven, zoals bijvoorbeeld Adaptil.
• Natuurlijke supplementen: Denk aan middelen met valeriaan of andere kalmerende kruiden, zoals CBD-olie en Bach-bloesem.
• Medicatie: Voor ernstige angst kan een dierenarts medicatie voorschrijven.
8. Niet straffen! Straffen voor angstig gedrag werkt averechts en kan het probleem verergeren. Richt je in plaats daarvan op positieve bekrachtiging en begrip voor de emoties van je hond.
9. Het doorbrengen van de Oud en Nieuwtijd in een stiltegebied of vuurwerkvrij park.
10. Schakel professionele hulp in.
Als de vuurwerkangst van je hond erg heftig is of niet verbetert, kan een gedragstherapeut voor honden uitkomst bieden. Zij kunnen een persoonlijk plan maken dat specifiek is afgestemd op jouw hond. Want voor elke hond is een eigen aanpak nodig.
Zoek je meer advies? Een telefonisch adviesgesprek met een Tinley-gedragstherapeut biedt praktische ondersteuning bij angstige honden of wanneer je simpelweg preventieve tips zoekt. We helpen je met inzichten en aanbevelingen om angst en spanning zo veel mogelijk te verlichten. Neem via deze link contact op voor direct persoonlijk advies!
Comments